Nyheter

2014-10-03

Bra möjlighet för Swedavia att ställa krav

I dagarna presenteras världens första fordonsgasdrivna snöröjare och Swedavia är ett av företagen som är först ut att pröva de nya maskinerna.

Swedavia har som mål att nå nollutsläpp av fossil koldioxid i den egna verksamheten under 2020. Som ett led i detta kommer Swedavia som driver och utvecklar tio av Sveriges flygplatser inleda tester med de nya fordonsgasdrivna snöröjningsmaskinerna.

- Det är roligt att se att teknikutvecklingen går framåt och att det nu även finns fordon för snöröjning som går på gas. Flygplatserna driver mycket trafik och med rätt ställda krav kan de påverka stora bilflottor. I exempelvis Stockholm ställs krav på taxi vilket ger stora effekter för vagnparken i hela stan. Samma krav borde ställas vid flygplatserna Landvetter och Säve, det skulle ge positiva effekter inte bara för Swedavia utan även för Göteborg i stort säger Bo Ramberg, VD FordonsGas.

Under året har det kommit flertalet nya bilmodeller som går på gas, Audi A3, Volkswagen Golf, Skoda G-TEC, Volvo V60 och nu senast Hyundai i30 CNG. Med ett gediget utbud av gasbilar finns inte längre begränsningar att välja en bil som går på ett bränsle som minskar utsläppen av både koldioxid, partiklar och andra miljö- och hälsoskadliga ämnen jämfört med bensin och diesel.

Läs mer

Två bilar vid stationen i Lidköping

Alla nyheter